Az A1230 -as Túrbókártya Amiga-hoz.

A1230.gif (83429 bytes)Sok 1200 tulajdonos szeretne az AGA chipset által biztosított grafika mellé egy gyorsabb processzort és több memóriát. Hogy a GVP nyújtja-e a megoldást.. kiderül a tesztbol.

    A kártya az Amiga 1200-as alján elhelyezkedo bovítosávba csatlakoztatható, ehhez nem szükséges a gép szétcsatvarozása, így nem vészik el a garancia. A kártyán az árnyékoló lemez alatt található a panelba forrasztott, PGA tokozású 68EC030-as processzor, mely 40 MHz-es órajellel muködik. Mellette található a PLCC tokozású 68882-es matematikai koprocesszor számára a foglalat, vagy mint a mi kártyánkon a gyárilag felületszerelt 68882-es, mely szintén 40 MHzcel muködik.

1230.gif (209585 bytes)    A kártya két 32-bites SIM-modullal bovítheto. Ezek lehetnek 1, 4 és 16 MB-osak, ez utóbbi típussal érheto el a maximális 32 MB kapacitás. A két SIM-modul mérete eltérhet, így a RAM mérete 1, 2,4,5,8,16,17,20 és 32 MBs. Ha a két SIM-modul mérete eltér, akkor a nagyobb kapacitásút kell az #1-es foglalatba elhelyezni. 16 MB-os modul esetén a JS-ös jumpert át kell kapcsolni.
    A kártyán található még egy foglalatba helyezett NMC27C2560 típusú, 32 kB-os EPROMs, mely a kártyán található RAM reset utáninicializálását végzi (a RAM tartomány kezdete $01000000, mely nem esik a ZorroI-es bóvítósávok auto-config tartományába, így annak a rendszer memóriái közé fúzését külön seIgédprogrammal, melytt EPROM-ban van, kell elvégezni).Az EPROM-ot egy REV1.0 feliraú címkével ragasztották Ie. A kártyához egy install lemezes tarozik, rajta három segédprogrammal. A MemTest egy egyszeru memóriateszteló program. A következo segédprogram a GvpCpuCtrl, mely segítségével a ROM tartalma a RAM-ba másolható és onnan futtatható. A harmadik segédprogram a Gvplnfo V1.39-es verziója, mellyel a gépben található kártyákrói, chipekról, drive-okról és memóriákról kaphatunknformációkat. A kártya beheIyezése, majd eltávolítása a gépból nem járt különösebb nehézséggel. Ezzel a kártya gyakorlatilag üzemkész. A lemeznstallálása nem feltétlenül szükséges, de ha valaki megteszi, akkor szembe kell néznie azzal a problémával, hogy a program rosszul módosítja a User-Startup-ot (nem a megfelelo elérési utat adja meg). Az installálás folyamatát részletesen leírja a 28 oldalas, angol nyelvu kézikönyv.

teszt.gif (345683 bytes)Kétféle módon próbáltuk ki a kártyát: az egyik során ismert sebesség/hardware tesztprogramokat futtattunk, másik során néhány programmal kísérleteztünk.

    A Syslnfo 3.22-es verziója mutatta az elso figyelemreméltó eredményt: a gép több mint az 5.5-szeresére gyorsult, és így kb. 50 %-kal lett gyorsabb, mint egy A3000-es. Viszont mutatott más érdekességet is: az exec.library a CHIP-RAM-ban helyezkedik el. Az AIBB 6. 1-es változatával mért eredményeket a táblázat tartalmazza, ennek alapján a GvpCpuCtrl FastROM opciója nem okoz jelentos sebességnövekedést, és 512 kB RAM-ba kerül. Másik észrevétel, hogy nem csak az exec.library, hanem az SSP (System Stack Pointer)s a CHIP-RAM-ba mutat.

    A programok futtatása során pl.mageFX, DPaint, PageStream, SAS/C(R) 6.3s jelentkezett a jelentős gyorsulás.

    Összegezve: a kártya segítségével egy kisebb eromuvé alakíthatjuk gépünket, de ez az eromu kisebb hibákkals rendelkezik (ilyen kisebb hiba a magas ára is), melyek kissé visszafogják a teljesítményét (a grafikus módtól függo mértékben). Alternatív választásként felmerül a A4000/030 lehetoséges, mely igaz ugyan, hogy csak 25 MHz-es, de jobban bovítheto. Végül, de nem utolsó sorban számomra kellemetlen az MMU hiánya, mellyel elvész az Enforcer és a GigaMem használatának lehetoséges.

    A lehetoség adott, a döntés a vásárlók kezében.

GURU 93/9