Parallel kábel a Commodore 1541-II drive-hoz

Kivitelezés

Ha ki tudod venni  az U6-os  VIA 6522-öt, akkor foglalatot tegyél bele, ha nem akkor alulra kell a vékony (én szétszedtem egy floppy adatkábelt vagy egy 40 eres vinyó kábel is jó) kábelt forrasztani a lábakhoz.

Ajánlatos egy valamilyen csatlakozó párost beépíteni a floppy házba, hogy a kábel oldható legyen. Akármilyen 10 pontos apa-anya páros megfelel. Én egy VGA apa- anyával oldottam meg.

 

 

Markus Brenner így csinálta. Ő a 6522 VIA lábaira felülre forrasztotta a kábelt.

  

VIA 6522

 

A Commodore 1541-II disk 1 és 2-es lába között egy éles pengével vágd el az összekötést, hogy a kettes láb szabad legyen (nyákvágás).

 

 

 

Képek nagyban
Eprom tartalom

Mivel ez idáig a 1541-II floppynál csak foglalatos ROM-al találkoztam, ezért ezt csak emeljük ki a helyéről és cseréljük ki a ROM-ot epromra. Ha csak SpeedDos-t akarunk, elég egy 27128-as eprom, de ha megtartjuk az eredeti ROM-ot és átkapcsolhatóra csináljuk, akkor az eprom 27-es lábát emeljük ki a foglalatból és tegyük egy kapcsolóra, melyet egyik állásában földre, másik állásában tápra tesszük. (így kapcsoljuk az eprom alsó ill. felső felét) Természetesen egy ellenállást tegyünk a táp vonalra. Egy 450 omh már megfelel. Persze szigorúan kikapcsolt állapotban kapcsolunk csak!!

 

C64 átalakítása

Itt nem sok teendőnk van:
         1.  Kivesszük a KERNAL/BASIC ROM-ot
         2.  Berakunk egy 28 lábú foglalatot
         3.  Berakjuk az új epromot, mely lehet 27128 -- ekkor vagy SpeedDos magában -- vagy 27256, ide már befér az eredeti és a speed is. Ezt egy kapcsolóval tudjuk megint váltani.