A Star Commander célszerű beüzemelése a PC, és a Commodore VC1541 -es lemezegység közötti másoláshoz.

Le kell tölteni a star commandert, ki kell csomagolni. A read.me állományban van a teljes leírás, hogy milyen kábelt lehet csinálni hozzá, többféle kábel lehetséges, többféle lemezes egységhez, és többféle fajta párhuzamos porthoz.

FONTOS!!!
Az X1541 -es kábel a PC-s párhuzamos port SPP beállításával működik, (a BIOS "normal" beállítása nem feltétlenül egyezik meg az SPP-vel (Single Paralell Port). Az XE1541 -es kábel pedig a ECP+EPP beállítású párhuzamos porttal működik. Normál, vagy SPP beállítású párhuzamos porttal nem!!!

Bekötések:
-----------------------------------------------------------------------

The X1541 interface connects the following pins:
Az X1541 kábel bekötése:

CBM drive serial port PC parallel port

2 Gnd ---------------------- 18-25 Ground

3 Atn ---------------------------- 1 Strobe

4 Clk -------------------------- 14 AutoFeed

5 Data ------------------------- 17 Select

6 Reset ------------------------ 16 Init

-----------------------------------------------------------------------

The XE1541 extended interface connects the following pins:
Az XE1541 kábel bekötése:

CBM drive serial port PC parallel port

2 Gnd --------------------- 18-25 Ground

3 Atn ----------------T-------- 13 SelectIn
                                  L-->|----- 1 Strobe

4 Clk ----------------T-------- 12 PaperEnd
                                  L-->|---- 14 AutoFeed

5 Data --------------T--------- 11 Busy
                                 L-->|---- 17 Select

6 Reset -------------T--------- 10 Ack
                                L-->|----- 16 Init
-----------------------------------------------------------------------
    Az X1541 -es kábel bekötése nem okozhat gondot. Az adott csatlakozó számozott érintkezőit kell a másik csatlakozó megjelölt számozott pontjaival összekötni. Célszerű lenne árnyékolt kábel alkalmazása (egy külső árnyékolás elégséges) de anélkül is működik. A kábelt, különös képpen ha nem árnyékolt, minél rövidebbre célszerű venni. Mondjuk 40 Cm elég ahhoz hogy a PC tetejére, vagy mellé tegyük az 1541 -es lemezegységet.

    Az XE1541 -es kábel már némi ügyességet igényel. A Pc-be dugandó párhuzamos port dugójába is belefér az a 4 Db dióda, mert nem sok helyet foglal. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze a drótok, vagy a diódák lábai. A --->|--- jelölés diódát jelent, úgy hogy a dióda két lába közül a csíkosat kell az egyenes vonal irányába bekötni. (jelen esetbe jobbra) A ---T--- rész elágazást jelöl. (ahol 3 drót összefut)

    Miután - tudatában soros portunk fajtájával - kiválasztottuk a nekünk leginkább megfelelő kábelt, amelyet tüzetes ellenőrzés után hajlanóak vagyunk bekötni a hardverek közé, nem marad más, mint a program beüzemelése. A program alapvetően DOS-ra íródott. ebből tudhatjuk, hogy későbbi operációs rendszereken nem fog rendesen működni, vagy egyáltalán nem fog működni. (PL: WinXP-n való kommunikációt el lehet felejteni.) Dos alatt kiváló, már egy 486-oson is tökéletesen működik. Viszont a dos-nak van egy hátránya; nem kezel le 8 karakternél többet. A program automatikusan át is nevezi a 16 karakteres állományokat. De erre is van azért megoldás, mivel maga a program támogatja a hosszú betűs állományneveket.
    Win9x alatt kell futtatni de így erős(ebb) gép kell hozzá 350-400Mhz feletti, de indításnál szól, hogy ez egy multitask operációs rendszer, ezért nem javasot a futtatása. Ez így is van, sokszor elszáll "TIME OUT"-tal, de van amikor csak pörög - pörög - pörög... Viszont ha egy pl. Win95/98-at csökkentett üzemmódban indítunk el, akkor nem indítja el azt a sok szolgáltatásként futó programot, amit szokott, meg amit még is elindít, azt egy CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációval kiirtjuk, az egyetlen futó TASK ekkor a SC.exe marad. Ha így teszünk, akkor akár még használható dolog is kisülhet belőle. (tapasztalat.)

    Ha minden megvan, akkor mér csak a programban kell beállításokat eszközölni a sikerhez. ezek:
                    F9 - OPTIONS - DRIVE TYPE itt ki kell vélasztani a megfelelőt (1541). a következő lépés:
                    F9 - OPTIONS - CONFIGURATIONS - (itt egy menü lesz, ahol tovább válogathatunk, ezen belül lesz a):
                                                - OTHER OPTIONS - itt van a "PREFER LONG NAMES" jelölőnégyzet, amit be kell ikszelni (X) hogy hosszú állományaink nevei megmaradjanak.
                                                - TRANSFER OPTIONS - Itt sok dolgunk lesz, ki kell választani a NORMAL kapcsolót, a PARALELL kapcsolót, Ha XE1541-es kábelünk van, akkor az EXTENDED jelölőnégyzetet, továbbá még a "DELAY"-t, ami két átvitt adat közötti időt jelenti. Lehet próbálgatással, (ha kifagy, becsukjuk windows módra, majd elindítjuk) vagy alul van egy olyan választási lehetőség, hogy RECALIBRATE . Itt automatikusan detektál egy időt, ami vagy jó, vagy nem. Pl: Mondjuk egy 800Mhz-s gépen Win95 alatt ez az érték 11, de 12-t detektált, Dos alatt 486-oson is 12, de 486-oson win95 alatt 50 (és nem is működik) Ha jól emlékszem a 350-es AMD-men 25-öt detektált, de 21 lett jó, így kevesebb lett a TIME OUT hiba. Ha a MANUAL TIMEOUT jelölőnégyzet be van jelölve, akkor érvényesül az általunk felülbírálható szám. (célszerűen mindig egyel, kettővel kevesebb lett beírva, mint amit detektált.)


bszggg 2003